Hoe volwassen is uw BI-omgeving?
Vandaag de dag wordt er veel gesproken over data. Termen als Big Data, Business Intelligence, Self Service BI, Kunstmatige Intelligentie (AI) en Data Science komt u veelvoudig tegen. Dit kan een gevoel geven van urgentie: hier moeten we iets mee! Aan de andere kant kan het misschien ook overweldigend overkomen waardoor u denkt: laat maar even zitten. In de wereld van data gaan de ontwikkelingen echter snel en daarom is het van belang om wel aan te haken. Voordat u het weet heeft u immers de boot gemist en loopt u aanzienlijk achter ten opzichte van de concurrentie.
Business Intelligence
Het doel van BI is om data om te zetten tot informatie, waardoor er vervolgens betere beslissingen genomen worden. Zo ontstaat er een geïntegreerd proces om op basis van data de organisatie continu te verbeteren. Dit gaat echter niet van de één op de andere dag, maar met een stap voor stap benadering klimt u wel elke keer een stapje hoger op de zogenoemde ‘BI Maturity Ladder’ – de mate van volwassenheid van uw Business Intelligence omgeving.
Bron data
Uw organisatie is op dit moment al bezig met data. Organisaties die geen gebruik maken van IT-systemen komen bijna niet meer voor. Alleen al om tegenwoordig een gedegen financiële boekhouding bij te houden of om orders en klanten bij te houden wordt er gebruik gemaakt van Microsoft Dynamics. De registratie van gegevens in een systeem als dit is eigenlijk al de eerste stap als u met BI aan de slag wilt. De eerste stap is dus al genomen!
Het klassieke lijstje in Excel
Vaak komen we bij organisaties al vormen van rapportage & analyse tegen. Bijna iedereen heeft wel eens data in een Excel-bestand bijeengebracht. Vaak ontstaat deze behoefte vanuit een tekortkoming van de standaard rapportagemogelijkheden van systemen. Rapportages in Excel zijn een laagdrempelige manier om data te analyseren. Echter na een tijdje loopt men vaak tegen de beperkingen aan: het onderhouden van de Excel bestanden neemt steeds meer tijd in beslag, de bestanden worden groter en daardoor trager in gebruik, bestanden worden ‘gelockt’ doordat er meerdere personen tegelijkertijd gebruik van willen maken en autorisatie is lastig. Voordat u het weet zijn er tientallen Excel bestanden in de organisatie actief en is het moeilijk het overzicht te bewaren.
Interactieve rapportages in Power BI
Een ander nadeel binnen Excel is de beperkte mate van interactiviteit. U kunt vaak wel een afwijking constateren maar de oorzaak is vaak moeilijk direct te achterhalen. Zou het niet fijn zijn als u op een waarde kunt klikken en kunt inzoomen op een probleem? Of dat de bijbehorende gegevens direct gefilterd worden aan de hand van geselecteerde waarden? Zou het niet een geruststellende gedachte zijn als afwijkingen proactief gemeld worden?
Met Power BI behoort dit tot de mogelijkheden en kunt u eenvoudig de volgende stap op de BI-ladder maken. Bent u bekend met Excel, dan is de stap naar Power BI vrij klein omdat deze tools onderling veel gelijkenissen kennen. Met Power BI kunt u standaard koppelen met een veelvoud aan databronnen en direct beginnen met het maken van interactieve dashboards.
Deze dashboards deelt u vervolgens eenvoudig in de Cloud met de betrokken medewerkers die deze op hun mobiel of tablet kunnen bekijken. Autorisatie kan eenvoudig worden ingesteld en wordt gekoppeld aan de ingelogde gebruiker. Niet voor niets wordt Microsoft door Gartner met Power BI al jaren achtereen erkend als ‘Leader’ op het gebied van Analytics en Business Intelligence Platforms.
De volgende stap met voorspellende BI
De laatste BI-trend is dat er niet meer uitsluitend gerapporteerd wordt op het verleden en het heden, maar om op basis van data die verzameld is een voorspelling te kunnen doen naar de toekomst. Eventueel zelfs met een voorgestelde actie daaraan gekoppeld. Zou het niet prettig zijn als u van tevoren al precies weet wanneer en hoeveel u moet gaan inkopen om aan een verwachte toenemende vraag te kunnen voldoen? Door de inrichting van een datawarehouse bent u op dit soort voorspellende vraagstukken voorbereid, dit omdat u reeds al uw data centraal bijéén heeft gebracht. De laatste ontwikkelingen in kustmatige intelligentie staan al op de volgende trede op u te wachten.
Vliegende start met branchespecifieke dashboards
Als u op dit moment aan het begin van de ladder staat lijkt een Data Warehouse of Datahub misschien wel een utopie. Gelukkig is er de mogelijkheid om een vliegende start te maken en de eerste treden op te sprinten. Zo ontwikkelden wij, in samenwerking met onze BI-partner Hillstar, enkele kant-en-klare dashboards voor fashion- en retailbedrijven. Zo kunt u binnen een mum van tijd gebruikmaken van de vele voordelen die Microsoft Power BI u biedt en dat volledig geïntegreerd met uw eigen ERP oplossing.
Meer weten over deze branchespecifieke dashboards? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via sales@tcog.be.