Wat is de cloud? 13 belangrijke termen uitgelegd

 

Blog wat is de cloud

De cloud is een van de grootste IT-revoluties van het afgelopen decennium. Bijna alle ondernemingen (93% volgens een studie van Flexera) maken al gebruik van meerdere public en private clouds, en naar verwachting zullen de uitgaven voor de cloud alleen maar toenemen. Volgens een rapport van MarketsAndMarkets zal de wereldwijde omvang van de cloud computing markt de komende vijf jaar groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 17,5%.

 

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste termen die worden gebruikt bij cloud computing. Zo kunt u de ontwikkelingen in de sector gemakkelijk volgen en de verschillende mogelijkheden beter begrijpen.

 

13 belangrijke cloud termen

 

Cloud computing

Wat algemeen bekend staat als ‘de cloud’, of ‘cloud computing’, omvat alle diensten op aanvraag die worden geleverd via het internet. Denk hierbij aan de opslag van en toegang tot gegevens en programma’s, netwerken, analyses en meer. De cloud stelt datacenters in staat te werken zoals het internet, waarbij IT-middelen op een veilige en schaalbare manier worden benaderd en gedeeld.

 

Cloud provider

Een cloud provider is een bedrijf dat cloudgebaseerde infrastructuur, platformen, bedrijfstoepassingen of opslagdiensten levert aan andere organisaties of personen. Enkele van de belangrijkste wereldwijde cloudproviders zijn Microsoft, Amazon en Google.

 

Edge computing

Edge computing is de gegevensverwerking en -analyse die plaatsvindt aan de rand van een gedistribueerde IT-architectuur, dicht bij de plaats waar de gegevens worden gecreëerd. Edge computing is een gedecentraliseerde aanpak die organisaties in staat stelt cloud computing systemen te optimaliseren door een deel van de gegevens lokaal te verwerken. Volgens Gartner wordt vandaag minder dan 10% van de data die ondernemingen genereren, verwerkt aan de rand maar zal dit aandeel tegen 2025 groeien tot 75%.

 

DaaS, IaaS, PaaS, SaaS

DaaS (Desktop as a Service) is een virtuele desktop die ondernemingen in staat stelt externe werknemers te ondersteunen in hun behoefte aan veilige en kosteneffectieve toegang tot bedrijfsapplicaties. De recente toename van thuiswerken heeft ertoe bijgedragen dat DaaS erg populair is geworden.

 

IaaS (Infrastructure as a Service) is een dienst die gevirtualiseerde computerinfrastructuur levert via het internet. De belangrijkste toepassingen van IaaS zijn de ontwikkeling en implementatie van PaaS, SaaS en web-scale applicaties.

 

PaaS (Platform as a Service) is een omgeving die gebaseerd is op cloud computing en componenten van een traditionele structuur nabootst in de cloud, zodat ontwikkelaars software kunnen ontwikkelen en inzetten op een pay-as-you-go-model.

 

SaaS (Software as a Service) is een manier om diensten en software op aanvraag te leveren. De software wordt gewoonlijk gehost op de servers van de aanbieder en is voor gebruikers toegankelijk via webclients. De provider zorgt voor het onderhoud van de applicatie en het beheer van de veiligheid, prestaties en beschikbaarheid ervan. SaaS-applicaties worden meestal geleverd via een pay-as-you-go-model. Onderzoeksbureau IHL Group voorspelt dat de SaaS retail- en hospitality markt de komende vier jaar wereldwijd met 242% zal groeien.

 

“CIO’s kunnen aanzienlijk minder geld vooraf investeren door cloudtechnologie te gebruiken in plaats van de capaciteit van hun lokaal datacenter uit te breiden of traditionele gelicentieerde software aan te schaffen.” – Sid Nag, vice-president onderzoek bij Gartner

 

Internet of Things (IoT)

The Internet of Things is het netwerk dat ontstaat door computerapparatuur die in fysieke voorwerpen is ingebouwd en verbinding met het internet kan maken zoals bij auto’s, keukenapparatuur, horloges, deurbellen en huishoudelijke toestellen. Ook winkels zijn steeds meer gevuld met items die op het IoT zijn aangesloten, waaronder winkelwagentjes die het winkelend publiek kunnen helpen de artikelen op hun lijstje te vinden, prijskaartjes die in realtime kunnen veranderen op basis van de vraag en verlichtings- en verwarmingssystemen die het energiegebruik optimaliseren.

 

Microsoft AppSource

AppSource is ‘de winkel van Microsoft’ met toepassingen die zijn gebouwd bovenop hun cloudgebaseerde oplossingen (onder andere Office 365, Dynamics 365 en Power BI). Microsoft gebruikers kunnen de functionaliteit van hun softwaresysteem uitbreiden met apps die ofwel door Microsoft ofwel door een van hun gecertificeerde partners zijn gebouwd.

 

Microsoft Azure

Azure is het publieke cloud computing platform van Microsoft, en een van de meest toonaangevende public clouds ter wereld. Azure biedt een reeks cloudservices, waaronder opslag, tools voor productiviteit, intelligente analyses en machine learning, evenals de mogelijkheid om applicaties te bouwen, testen, implementeren en beheren. Azure ondersteunt zowel cloud-only als hybride cloud-implementaties. Volgens TechRadar is het “het beste platform voor cloud diensten” op de markt, met zeer uitgebreide diensten voor alle soorten industrieën.

 

“Cloud platforms kunnen nieuwe digitale klantervaringen helpen uitrollen in enkele dagen in plaats van maanden en kunnen analyses ondersteunen die niet economisch of gewoonweg onmogelijk zouden zijn met traditionele technologieplatforms.” – McKinsey, “Drie acties die CEO’s kunnen ondernemen om waarde te halen uit cloud computing”

 

Private, publieke en hybride cloud

Een private cloud is een cloud computing platform dat aan één bedrijf is toegewezen voor privégebruik. Private clouds kunnen worden gebouwd binnen het eigen datacenter van een bedrijf, al dan niet lokaal, of eigendom zijn van een externe organisatie. Het beheer, onderhoud en updaten van datacenters is de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat eigenaar is van de cloud.

 

Een public cloud is een cloud computing dienst die eigendom is van en wordt geleverd door externe derde partijen via een openbaar netwerk zoals het internet. De dienstverlener stelt middelen, waaronder toepassingen en opslag, gewoonlijk gratis of volgens een pay-per-use-model ter beschikking van het grote publiek. De belangrijkste public clouds zijn Microsoft Azure, AWS, Google Cloud en Alibaba Cloud.

 

Een hybrid cloud is een cloud computing omgeving die lokale-, private cloud- en public cloud diensten combineert. Het hybrid model wordt steeds populairder bij bedrijven, omdat het hen in staat stelt hun eigen mix van in-house en cloud-gebaseerde applicaties te configureren op basis van hun behoeften. 87% van de ondernemingen die deelnamen aan Flexera’s State of the Cloud Report zegt een hybride cloud strategie te gebruiken.

 

Als u meer wilt weten over de migratie van uw bedrijf naar de cloud maar niet weet waar te beginnen, neem dan contact op met onze experts en krijg antwoord op al uw vragen.

 

Bron: LS Retail

 

Meer blogs

Onze socials

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends van IT oplossingen?