Wat is een ERP systeem en waarom kan u niet zonder?

 

Blog ERP

Het runnen van een bedrijf in de retail is in de loop der jaren steeds complexer geworden. Vandaag de dag verwachten consumenten dat ze kunnen winkelen in fysieke winkels, via hun mobiele toestellen en op het web via uw e-commercesite – en dat ze ongeacht het gebruikte kanaal een vlotte ervaring krijgen. Deze extra verkooppunten en hogere eisen zorgen voor extra complicaties bij uw dagelijkse activiteiten.

 

De wereld verandert, maar veel bedrijven blijven achter. Te veel retailers gebruiken nog steeds meerdere IT-systemen voor verschillende aspecten van hun bedrijf. Omdat deze systemen vaak niet volledig met elkaar communiceren, maken ze het werk alleen maar moeilijker. Als de software van uw voorraadbeheersysteem niet communiceert met uw Point of Sale (POS), uw e-commerce of uw boekhoudsoftware, is de kans groot dat u en uw klanten regelmatig te maken krijgen met verouderde informatie waardoor u veel tijd en geld verliest.

 

Wat is een ERP systeem?

Een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is een softwareoplossing die wordt geïmplementeerd in het hele bedrijf om de stroom van gegevens te verbeteren en bedrijfsprocessen te vergemakkelijken in de hele organisatie. De implementatie van een kwaliteitsvol ERP systeem stelt u in staat om de activiteiten in uw bedrijf te stroomlijnen, kosten te verlagen, de productiviteit te verhogen en een betere algehele klantervaring te leveren.

 

In-store, product- en voorraadbeheer

Uw ERP systeem maakt backoffice werk een fluitje van een cent door het vereenvoudigen van de processen met betrekking tot het toevoegen, categoriseren en groeperen van nieuwe artikelen, het implementeren van speciale aanbiedingscampagnes, het tellen van de voorraad, het aanvullen van de voorraad en nog veel meer. Het systeem kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw retailbedrijf.

 

Personeelsbeheer

Met een uitgebreide softwareoplossing voor retailbeheer kunt u eenvoudig uw personeelsroosters beheren, toezicht houden op werkroosters en uw personeelskosten onder controle houden. De ERP oplossing kan automatisch verkoopcommissies berekenen en helpt verliezen te voorkomen door verdachte activiteiten in uw Point of Sale (POS) transacties te detecteren.

 

Gepersonaliseerde klantenservice

Een ERP systeem kan klantgegevens verzamelen, waardoor u waardevolle inzichten krijgt in de koopgewoonten van uw klanten. U kunt deze gegevens vervolgens op basis van hun eerdere aankopen gebruiken om speciale aanbiedingen te maken die zijn afgestemd op hun smaak en voorkeuren. U kunt ook een loyaliteitsprogramma aanbieden dat vaste klanten beloont.

 

Cloud en on-premises ERP

In het verleden waren de meeste ERP’s on-premises, wat wil zeggen dat ze gehost werden op de hardware van de retailer en op in-house servers. Het interne IT-team van de retailer was verantwoordelijk voor updates van het systeem, upgrades, onderhoud en beveiliging.

 

Vandaag de dag bevinden ERP systemen zich massaal in de cloud. Cloud-gebaseerde ERP (ook wel SaaS ERP,”software as a service”) heeft verschillende voordelen ten opzichte van het traditionele on-premises systeem:

 

  • Het systeem wordt automatisch bijgewerkt door Microsoft. De retailer hoeft niets te doen – aaS software garandeert dat u altijd automatisch op de laatste versie zit, met alle functionaliteit die daarbij hoort.
  • Microsoft zorgt voor beveiliging en naleving van wettelijke eisen.
  • De kapitaaluitgaven zijn lager: er is geen behoefte aan hardware en servers, en de kosten voor de exploitatie en het onderhoud van het systeem zijn inbegrepen in de abonnementsprijs.
  • Het is eenvoudiger om nieuwe functionaliteiten toe te voegen of extra applicaties te implementeren.

 

POS: een definitie

Point of Sale (POS) is de naam voor de nieuwe generatie kassa’s. In tegenstelling tot de oude kassa’s zijn POS echter elektronisch en kunnen ze veel meer dan alleen verkopen verwerken. Ze kunnen ook verschillende soorten betalingsformulieren verwerken, bestellingen van klanten registreren en bijhouden, speciale promoties ondersteunen zoals ‘koop-één-krijg-één’ aanbiedingen, verbinding maken met andere systemen en de voorraad beheren en bijwerken. Een moderne POS biedt retailers niet alleen een meer geïntegreerde manier om hun bedrijf te beheren, maar ook een groot aantal hulpmiddelen om klanten een betere en snellere service te bieden.

 

POS-terminals kunnen stationair zijn, op een vaste kassa, of draaien op mobiele apparaten en tablets. Met een mobiele POS kunnen retailers hun personeel in staat stellen klanten te bedienen, productinformatie op te zoeken en zelfs transacties af te ronden overal in de winkel. Mobiele POS zijn vooral nuttig in grote winkels waar de verkoopmedewerkers grote afstanden moeten afleggen.

 

Voor een retailer is het van het grootste belang om een ERP systeem te kiezen dat naadloos geïntegreerd is met hun POS oplossing. Uw ERP en Point of Sale systemen moeten kunnen communiceren zonder onderbrekingen en vertragingen, anders riskeert u fouten en veel tijdverlies door het op elkaar afstemmen van gegevens.

 

Onze conclusie

Een ERP systeem biedt onovertroffen mogelijkheden voor efficiëntie, gegevensrapportage en analyse. U kunt meten en bijhouden hoe u presteert ten opzichte van uw KPI’s, manieren ontdekken om de winstgevendheid te verbeteren en bijhouden hoe goed uw bedrijf het doet – allemaal realtime.

 

Als retailer moet u ervoor zorgen dat u een ERP systeem kiest dat ook alle retailspecifieke functionaliteiten bevat die u nodig heeft. Als Golden Partner van Microsoft en LS Retail, is TCOG hét aanspreekpunt voor al uw vragen rond ERP software. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

 

Bron: LS Retail

Meer blogs

Onze socials

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends van IT oplossingen?